Swoim wyglądem przypominają CIASTECZKA DIGESTIVE Z CZEKOLADĄ i te od MILKI CHOCO GRAINS (dzięki dziewczyny z IG za podpowiedź). Nie jestem fanką takich słodkości i szczerze mówiąc musiałam i jedne i drugie ciastka odszukać w sieci i zobaczyć czy faktycznie wyglądają podobnie do moich. Sprawdziłam skład powyższych ciastek i okazało się, że zawierają płatki owsiane. Idealnie!!! Pamiętacie na pewno moje kruche orzechowe ciasteczka w kilku odsłonach. Robiłam też ciastka orzechowe w połączeniu z płatkami owsianymi. Dzisiaj trochę połączyłam sprawdzone przepisy, dodałam nieobowiązkowy składnik i powstały ciasteczka z płatkami owsianymi, mocno orzechowe pod czekoladową kołderką.
Ciasteczka zrobiłam z 7 składników: płatki owsiane, mąka ryżowa, zmielone orzechy laskowe, masło orzechowe, płynny olej kokosowy, syrop klonowy, czekolada gorzka.
- PŁATKI OWSIANE – wykorzystałam płatki owsiane górskie. Następnym razem na pewno spróbuję je trochę zmielić. Chociaż i takie niemielone genialnie pasują.
- MĄKA RYŻOWA towarzyszy mi przy wszystkich wypiekach. Uwielbiam ją i za każdym razem świetnie się sprawdza. Myślę jednak, że każda inna mąka też powinna sobie poradzić. Pamiętajcie jednak, że niektóre mąki np.jaglana dodają do dania troszkę goryczki. Mąka kokosowa po części nadaje wypiekom odpowiedni kokosowy smak. Ryżowa jest tak delikatna i nie narzuca smaku potrawom, że nie zepsuje smaku w żaden sposób.
- ZMIELONE ORZECHY LASKOWE można w przepisie pominąć, zamiast nich dodać mąkę. Uważam jednak, że orzechy dodają ciastkom wyrazu i idealnie się tu komponują.
- MASŁO ORZECHOWE – użyłam masła orzechowego z kawałkami orzechów firmy PURE REIN, ale możecie użyć każdego innego. Masło pomaga w zlepieniu składników. Bez niego masa totalnie się nie trzyma. Być może kiedy zmieli się płatki, masa łatwiej się zwiąże dzięki syropowi i olejowi.
- SYROP KLONOWY jest w przepisie niezbędny. Ewentualnie możemy zastąpić go innym płynnym słodzidłem np. miodem. W tej wersji użyłam go dość dużo. Myślę, że można zmniejszyć ilość syropu klonowego i dodać odrobinę mleka np.roślinnego i ciasteczka też wyjdą.
- CZEKOLADĘ pozostawiam do waszego wyboru. Ja używam gorzkiej. Łamię na mniejsze kostki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jak? Czekoladę umieszczamy w miseczce nad wrzącą wodą i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej.
- Ciasteczka nie lepią się idealnie. Właściwie ciężko tu mówić o lepieniu. Po wymieszaniu ciasta, proponuję łyżką (ja użyłam miarki do odżywek białkowych) nałożyć porcję na papier do pieczenia. Następnie łyżką uklepać masę do uzyskania wybranego kształtu. Podczas pieczenia ciastka sklejają się bardzo dobrze.
- Po wyjęciu z piekarnika ciastka pięknie odchodzą od papieru do pieczenia. Przed polaniem roztopioną czekoladą ciastka należy wystudzić.
- Dobrą metodą polania ciastek czekoladą jest wlanie na środek ciastka niewielkiej ilości czekolady i rozprowadzenie jej po powierzchni ciastka. Ja czekałam aż ta warstwa czekolady stwardnieje i dopiero wtedy łyżeczką rozlałam czekoladę na wierzchu, tworząc linie.

Mocno orzechowe fit ciasteczka z płatkami owsianymi pod czekoladową kołderką.
Z przepisu wychodzi 7-8 ciastek.
- 100 g płatków owsianych
- 30 g mąki ryżowej
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 7 łyżek płynnego oleju kokosowego
- 7 łyżek syropu klonowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- tabliczka czekolady (u mnie gorzka)
-
Wymieszaj w naczyniu wszystkie suche składniki.
-
Dodaj składniki mokre i ponownie wymieszaj i ugnieć.
-
Łyżką nałóż małą porcję ciasta na papier do pieczenia i uklep je, formując odpowiedni np. owalny kształt.
-
Wstaw do nagrzanego piekarnia, 170 stopni, około 15-17 minut.
-
Zostaw ciastka do ostudzenia i dopiero wtedy polej roztopioną czekoladą. JAK? PRZECZYTAJ WE WPISIE.
13 komentarzy
Kochana, iloma gramami mąki zastąpić orzechy? 🙂 Mam na nie niestety uczulenie. Pozdrawiam, genialny przepis❤
Dałabym na początek 25-30 g mąki.
Nie wiem czemu moje są sypkie, w ogóle się nie skleiły a wszystko robiłam według przepisu 🙁
One się nie kleją jak normalne ciasto. Napisałam o tym we wpisie. Dodałam też wskazówki jak uformować koła.
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem i nic z tego nie wyszło, oprócz “rozlanej” plamy…
Przypuszczam, że twaróg miał zbyt rzadką konsystencję. W takim przypadku dodanie 1-2 łyżek mąki lub płatków mogłoby pomóc. Ja wybieram twaróg o zbitej konsystencji, zwykle Piątnicy.
W przepisie nie ma twarogu…?
Nie ma.
Nie bardzo wiem, jak pomóc. Co nie wyszło? Konsystencja była rzadka?
Zamiast orzechów dodałam wiórka kokosowe, a syrop zastąpiłam mniejsza iloscia miodu, kleją sie idealnie i są przepyszne, dziękuję za przepis 🙂
Super. Bardzo mnie to cieszy 🙂
Jaki twaróg? W składnikach nie ma twarogu..
Nie ma twarogu.