Kasza jaglana w moim menu pojawia się dość rzadko i chyba muszę to zmienić, bo posiada przecież tak liczne właściwości zdrowotne, a do tego nie zawiera glutenu i jest dzięki temu lekkostrawna. Można ją przyrządzać na słono i na słodko. Osoby będące na diecie powinny jednak z nią uważać, ponieważ jak większość kasz i ta jest kaloryczna. Jednak warto uwzględnić ja w swoim menu, gdyż dzięki zawartości krzemu pobudza przemianę materii. Krzem ma także korzystny wpływ na naszą skórę, paznokcie i włosy.
Kasza jaglana zadebiutowała w mojej kuchni w postaci słodkiego deseru, który zrobi dosłownie każdy. Tu nie da się nic zepsuć. A przygotowany wcześniej deser możemy zabrać ze sobą do szkoły/pracy. Dodatkowo, do wykonania jaglanego bounty potrzebujemy tylko niewielkiej liczby składników. Zobaczcie jakie to proste.
W moim przepisie wykorzystałam 1 szklankę kaszy jaglanej i 2 szklanki mleka roślinnego – kokosowego. Z podanych poniżej składników wyszły mi dwa spore słoiczki deseru. Dlatego jeśli planujecie zrobić bounty tylko dla siebie zmniejszcie odpowiednio gramaturę składników.
W zależności od tego, jak bardzo słodkie desery lubicie, dodajcie więcej lub mnie ksylitolu lub innego słodzidła. Moje jaglane bounty wyszło lekko słodkie.

Pyszny kokosowy deser z kaszy jaglanej.
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego np. kokosowego
- 2 szklanki zimnej wody
- 100 g wiórek kokosowych
- 3 łyżki ksylitolu
- gorzka czekolada
-
Wsyp do garnuszka kaszę. Dolej mleko i wodę. Gotuj około 20 minut aż powstanie lekka "papka".
-
Dodaj do kaszy ksylitol i wiórki kokosowe i dobrze wymieszaj.
-
Odstaw kaszę, by troszkę się ostudziła.
-
W tym czasie przygotuj polewę z czekolady gorzej. Możesz rozpuścić ją w garnuszku z 2 łyżkami oleju kokosowego.
-
Nakładaj do słoiczka na zmianę kaszę i polewę. Odczekaj chwilę aż polewa troszkę zastygnie i nałóż kolejną warstwę kaszy. Na koniec polej deser rozpuszczoną czekoladą.
-
Gotowy deser wstaw do lodówki, a następnego dnia zabierz ze sobą do szkoły/pracy 🙂
8 komentarzy
zamiast ksylitolu można użyć syropu klonowego? 🙂
Tak 🙂
Czy zamiast ksylitolu można dodać cukier?☺☺
Tak.
Można użyć krowiego mleka zamiast roślinnego?
Tak 🙂
Czy gorzka czeko na polewe mozna rozpuscic z mlekiem? ?
Szczrze móiąc nie próbowałam w ten sposób. Z olejem kokosowym lub wodą wychodzi 🙂