Dość niedawno zaczęłam przyjaźnić się z kaszą jaglaną. Żałuję, że tak późno, bo ma naprawdę dużo dobrych wartości odżywczych, szybko się ją przyrządza i można trochę z nią poeksperymentować w kuchni. Pojawiła się u mnie w postaci naturalnie słodkiego deseru: JAGLANEGO BOUNTY. Przepis TUTAJ. Pomyślałam, że skoro świetnie poradziła sobie z wiórkami kokosowymi, równie dobrze poradzi sobie z karmelem z daktyli i tak też się stało.
Deser, podobnie jak jaglane bounty, jest banalny w przygotowaniu, a smak wart mieszania kaszy jaglanej podczas jej gotowania.

Prosty, sycący deser z kaszy jaglanej.
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego np. kokosowego lub migdałowego
- 2 szklanki zimnej wody
- 3 łyżki ksylitolu
- 120 g daktyli na karmel
- orzeszki
- gorzka czekolada
-
Daktyle zalej niewielką ilością ciepłej wody i odstaw na około godzinę. Odsącz i zblenduj.
-
Wsyp do garnuszka kaszę. Dolej mleko i wodę. Gotuj około 20 minut aż powstanie lekka "papka".
-
Dodaj do kaszy ksylitol i wymieszaj.
-
Odstaw kaszę, by troszkę się ostudziła.
-
W tym czasie przygotuj polewę z czekolady gorzej. Możesz rozpuścić ją w garnuszku z 2 łyżkami oleju kokosowego.
-
Nakładaj do słoiczka na zmianę kaszę, karmel z daktyli, orzeszki, kaszę i polewę z gorzkiej czekolady. Na koniec dodaj orzeszki.
2 komentarze
Można użyć zwykłego mleka? 🙂
Tak 🙂