Co zrobić, kiedy masz ochotę na babeczkę z kubeczka, którą robiłaś już kilka razy i okazuje się, że w lodówce nie ma podstawowego składnika – jogurtu, a otręby owsiane się skończyły? Szybki eksperyment zakończony sukcesem i krótkim “było pyszne” synka i wiesz, że to przepis, którym warto podzielić się na blogu.
Szał na babeczki z kubeczka dopadł mnie już na początku mojej Instagramowej przygody, główne sprzypce grał wtedy CYNAMONOWY MUGCAKE – PRZEPIS TUTAJ. Z czasem zaczęły powstawać inne wersje -równie pyszna bananowa, piernikowa w okolicy Świąt, czekoladowa, dyniowa w sezonie z dynią, z płatkami jaglanymi, a dziś kolejna, całkiem przypadkowa Z RICOTTĄ. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakowała. A jeśli macie ochotę na chudszą wersję, pomińcie w przepisie ciastka oreo.

Babeczka z kubeczka gotowa w 5 minut.
- 1 jajko
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 3 łyżki ricotty
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 ciastka oreo
-
Wymieszaj wszystkie składniki w wysokim kubku lub miseczce.
-
Na końcu dodaj pokruszone ciastka oreo.
-
Naczynie wstaw do mikrofali na 4 minuty.
-
Gotowe.
Comments are closed.