Nie wiem czy ktoś z Was pamięta TWAROGIETKI Z BORÓWKAMI – TUTAJ ? To one są sprawcą jagodzianek. Ale po kolei. Bo jagodzianki mają swoją historię 🙂
Na początku były bułeczki twarogowe. Uwielbiam w wersji z ziołami i tak najczęściej robiłam. Po jakimś czasie jednak zaczęłam eksperymentować i tworzyć wersje na słodko. Tak powstały bułeczki twarogowe z owocami, które układałam w masie – twarogietki. Ostatnio to właśnie one zainspirowały mnie do kolejnej metamorfozy przepisu. Chciałam stworzyć bułeczki z większą ilością owoców. I wymyśliłam wgłębienia w masie na owoce. Strzał w dziesiątkę! I ten obłędny zapach w całym domu!
Bułeczki możecie przygotować z dowolnymi owocami – truskawki, maliny, czy jeżyny. Idąc śladem nazewnictwa – od jagodzianki – powstaną nam truskawianki, malinianki, jeżynianki 🙂
Mąka – nada się każda do wypieków. Ja bardzo lubię te bułeczki z mąką owsianą, orkiszową, gryczaną czy ryżową.
Erytrol – możecie zamienić na każdy inny słodzik np. ksylitol, stewię, a nawet miód. Warto jednak pamiętać, że erytrol ma ZERO kcal 🙂
Dajcie znać, na jakie owoce skusicie się w swoich bułeczkach?
A ja już teraz życzę Wam smacznego.

Szybkie serowe bułeczki, które przygotujesz z dowolnymi owocami. Jagodzianki, truskawianki, malinianki, jeżynianki - które wybierasz? 🙂
- 1 kostka twarogu (250g)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki np.owsianej
- 1 łyżeczka budyniu bez cukru
- erytrol wedle uznania
- owoce np.mrożone jagody (1/2 opakowania)
-
Twaróg, jajka, mąkę budyń i erytrol wymieszaj w jednym naczyniu.
-
Połącz rozmrożone owoce z erytrolem i wymieszaj łyżką. Spradź czy odpowiada Ci poziom słodkości owoców.
-
Z masy twarogowej zwilżonymi dłońmi ulep kule (4 sztuki). Ułóż je na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszcz za pomocą łyżki.
-
Łyżką uformuj w kulkach wgłębienia na owoce i wypełnij je - do każdego wgłębienia dodaj po 1 łyżce owoców.
-
Bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, temperatura 180 stopni.
-
Gotowe bułeczki po ostudzeniu możesz posypać erytrolem.