Weekend to niewątpliwie czas na słodkie przyjemności. Do kawy, w leniwy niedzielny poranek, albo popołudnie. Lubię tę chwilę z kawą i ciastkiem – takie oderwanie od rzeczywistości. Chwila dla siebie. Z uwagi na to, że próbuję zrzucić kilka kilogramów, stawiam na proste i niskokaloryczne rozwiązania w kuchni. Babeczka z kubeczka to najprostsze z nich. Kilka składników, kilka minut pracy, a pyszny deser idealnie wpasuje się do naszej weekendowej (i pewnie nie tylko) kawy czy herbaty. Tym razem robiłam babeczki dla całej naszej Trójki, zdecydowałam sie na wersję z płatkami jaglanymi, malinowym dżemem chia i jogurtem greckim. Koniecznie spróbujcie. Składniki banalne, ale połączenie na duży plus i efekt końcowy naprawdę smaczny.
Tutaj znajdziecie przepisy na inne wersje MUGCAKE’A
CYNAMONOWY MUGCAKE – PRZEPIS TUTAJ
RICOTTA MUGCAKE – PRZEPIS TUTAJ

- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- erytrytol wedle uznania
-
Wszystkie składniki wymieszaj w jednym naczyniu.
-
Masa powinna zajmować 1/2 wysokości naczynia. Wstaw do mikrofali na 4 minuty.
-
Gotowe.
-
Babeczkę możesz przekroić, przełożyć jogurtem i/lub musem malinowym.
KALORYCZNOŚĆ I MAKRO na 1 SZTUKĘ bez dodatków: ok. 380 kcal - B:20 , T:7 , W:57