Weekend to niewątpliwie czas na słodkie przyjemności. Do kawy, w leniwy niedzielny poranek, albo popołudnie. Lubię tę chwilę z kawą i ciastkiem – takie oderwanie od rzeczywistości. Chwila dla siebie. Z uwagi na to, że próbuję zrzucić kilka kilogramów, stawiam na proste i niskokaloryczne rozwiązania w kuchni. Babeczka z kubeczka to najprostsze z nich. Kilka składników, kilka minut pracy, a pyszny deser idealnie wpasuje się do naszej weekendowej (i pewnie nie tylko) kawy czy herbaty. Tym razem robiłam babeczki dla całej naszej Trójki, zdecydowałam sie na wersję z płatkami jaglanymi, malinowym dżemem chia i jogurtem greckim. Koniecznie spróbujcie. Składniki banalne, ale połączenie na duży plus i efekt końcowy naprawdę smaczny.

Tutaj znajdziecie przepisy na inne wersje MUGCAKE’A

CYNAMONOWY MUGCAKE – PRZEPIS TUTAJ

RICOTTA MUGCAKE – PRZEPIS TUTAJ

NISKOKALORYCZNE CIASTKO
Składniki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • erytrytol wedle uznania
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki wymieszaj w jednym naczyniu.

  2. Masa powinna zajmować 1/2 wysokości naczynia. Wstaw do mikrofali na 4 minuty.

  3. Gotowe.

  4. Babeczkę możesz przekroić, przełożyć jogurtem i/lub musem malinowym.

Notatki

KALORYCZNOŚĆ I MAKRO na 1 SZTUKĘ bez dodatków: ok. 380 kcal  -  B:20 , T:7 , W:57

Author

Write A Comment

Recipe Rating