Do kaszy jaglanej nie trzeba było mnie długo przekonywać. Polubiłam najbardziej w wersjach na słodko. Desery i ciasta na bazie kaszy jaglanej ubóstwiam, między innymi dlatego, że są mega szybkie w przygotowaniu, nie wymagają specjanych kulinarnych umiejętności i są po prostu smaczne. Przed Wami ekspresowa tarta snickers, często też występująca pod nazwą jagielnik snickers.
Owsiano-daktylowy spód to już u mnie tradycja. Masa jaglano-orzechowa. Do dekoracji użyłam 1 snickersa – pokrojonego na mniejsze kawałki i roztopioną gorzką czekoladę.

- 150 g daktyli
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2-3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki pasty orzechowej
- erytrytol do smaku
-
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 min aż zmiękną. Odsącz sok i zblenduj daktyle razem z płatkami owsianymi. Dodaj płynny olej kokosowy i wymieszaj masę.
-
Wyłóż masę na spód tortownicy (u mnie silikonowa, średnica 21 cm.)
-
Kaszę jaglaną ugotuj, zblenduj. Dodaj pastę orzechową, opcjonalnie pokrojonego snickersa i erytrytol.
-
Masę wyłóż na spód i wstaw na noc do lodówki.
-
Tartę możesz udekorować roztopioną gorzką czekoladą i opcjonalnie pokrojonym snickersem.
2 komentarze
A co to pasta orzechowa? Może być masło orzechowe crunchy?
Pasta orzechowa to to samo, co masło orzechowe.