NUGGETSY Z TOFU z sosem jogurtowo-ziołowym. Jeśli lubisz tofu, albo szukasz nowych inspiracji kulinarnych, nie boisz się poznawać nowych smaków i eksperymentować w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie 🙂
Nuggetsy dzięki panierce z płatkami owsianymi wychodzą delikatnie chrupiące. Możesz je doprawić tak, jak lubisz i podawać z sosem lub hummusem.
Nuggetsy smażę na rozgrzanym oleju rzepakowym Kujawski z pierwszego tłoczenia, który powstaje z nasion rzepaku o najwyższej jakości. Kujawski bardzo dokładnie sprawdza swoich dostawców. Olej ten jest naturalnym źródłem kwasów omega 3, a także witamin E+K. Idealnie nadaje się do smażenia.
Koniecznie spróbuj.

- 2 kostki tofu naturalnego (2 x 180g)
- 1 szklanka ulionu warzywnego
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- Sól, pieprz
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 4 łyżeczki siemienia lnianego
- 4 łyżeczki płatków owsianych / kukurydzianych
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia
-
Tofu pokrój na paski, umieść w misce i zalej bulionem. Odstaw na około 20 minut. Posyp tofu solą, pieprzem, paprykami.
-
Mąkę wymieszaj z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym.
-
Paski tofu maczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym Kujawskim z
pierwszego tłoczenia z obu stron.
-
Smacznego!