Dzień dobry! Co powiecie na nieco szaloną wersję babki wielkanocnej?… w postaci babeczek pomarańczowych? 🙂 Babeczki na pewno dołączą do moich ulubionych wielkanocnych wypieków.
Jest coś, co najbardziej lubisz z wielkanocnych słodkości?
Zajrzyj na mój INSTAGRAM – TETIISHERI
Znajdziesz tam mnóstwo kulinarnych inspiracji, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.
Zapraszam na INSTAGRAMOWE story po codzienną dawkę inspiracji – trochę 🌊🌊, przepisy krok po kroku + koszyki zakupowe & backstage #secretproject & more 📽️🧑🍳

POMARAŃCZOWE BABECZKI WIELKANOCNE
Porcje: 12 sztuk
Składniki
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g eruytrytolu
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki skórki pomarańczowej
- 400g śmietanki 36% Piątnica
Instrukcje
-
W jednym naczyniu połącz mąkę, erytrytol i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
W drugim naczyniu połącz jajko, olej i mleko. Wymieszaj.
-
Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj. Dodaj skórkę pomarańczową.
-
Przełóż masę do silikonowych foremek.
-
Wstaw do nagrzanego piekarnika, temp 180 stopni, piecz około 25-30 minut.
-
Udekoruj śmietanką 36% Piątnica i skórką pomarańczową.
-
Smacznego!