Panna Cotta to klasyczny deser prosto z Włoch, moja uproszczona, szybka wersja wyszła pysznie! Zainspiruj się i wygraj w konkursie na czekoladowy deser.
Zajrzyj na mój INSTAGRAM – TETIISHERI
Znajdziesz tam mnóstwo kulinarnych inspiracji, a w relacjach zobaczysz jak przygotowuję dania.
Zapraszam na INSTAGRAMOWE story po codzienną dawkę inspiracji – trochę 🌊🌊, przepisy krok po kroku + koszyki zakupowe & backstage #secretproject & more 📽️🧑🍳

CZEKOLADOWA PANNA COTTA
Porcje: 2
Składniki
- 500 śmietanki 30%
- 50 g cukru pudru (ja użyłam erytrolu)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 90 g czekolady gorzkiej 80%
Instrukcje
-
Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 2 łyżkami zimnej wody. Odstaw do napęcznienia na 5 minut.
-
Śmietankę wlej do rondla, rozpuść, dodaj posiekaną czekoladę i cukier.
-
Mieszając, podgrzewaj aż czekolada się rozpuści, a śmietanka prawie zagotuje. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
-
Masę przelej do 3-4 silikonowych pojemniczków lub kieliszków i wstaw do lodówki całą noc.
-
Przed podaniem wyjmij z silikonowych foremek. Podawaj z ulubionymi owocami.
-
Smacznego!