Dzień dobry! Dzisiaj zapraszam was na pyszną wegańską tartę wielkanocną na daktylowo-owsianym spodzie bez pieczenia z kremem kokosowym, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i wegańską alternatywą dla sera. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się na świątecznym stole w wersji wegańskiej.

WEGAŃSKA TARTA WIELKANOCNA
Składniki
SPÓD
- 1 szklanka płatków owsianych ⠀
- 3/4 szklanki suszonych daktyli
KREM
- 1 puszka gęsta część mleczka kokosowego z puszki ⠀
- 3 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka agaru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej ⠀
- Suszone pomidory
- Czarne oliwki
- ser Violife Original w bloku
Instrukcje
-
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 20 min. Po tym czasie odlej wodę i zblenduj. Dodaj płatki owsiane i zblenduj. Masą wyłóż dno formy na tartę.
Przygotuj agar. Zalej 2 łyżkami zimnej wody i wymieszaj.
-
W garnku podgrzej mleczko kokosowe, dodaj erytrytol, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Kiedy masa zacznie się gotować, odczekaj około minutę i zdejmij garnek z palnika.
-
Następnie dodaj agar i ponownie wymieszaj.
-
Kiedy przestygnie, wylej ją na spód tarty, dodaj suszone pomidory, oliwki i wegańską alternatywę sera Violife. Wstaw do lodówki na minimum dwie godziny.