Czas na kolejne wielkanocne inspiracje. Poza babkami , mazurkami i snickersem na stole obowiązkowo musi pojawić się jajko. Dla równowagi mam dla Was pyszną i prostą propozycję lekkiej sałatki ze smażonymi na oleju rzepakowym jajkami.
Ale najpierw KILKA FAKTÓW O OLEJU RZEPAKOWYM
- Olej rzepakowy zawiera 10 razy więcej omega -3 niż oliwa z oliwek.
- Jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin E i K.
- Ze względu na dobre właściwości wypiekowe idealnie sprawdza się w pieczeniu ciast.
- Jest doskonałym tłuszczem do smażenia na patelni oraz w głębokim tłuszczu.
- Idealnie sprawdza się jako baza dressingów do sałatek.
- Więcej informacji na tematu oleju rzepakowego znajdziecie na stronie olejrzepakowy.com
CIEKAWOSTKI KOSMETYCZNE
Olej świetnie sprawdzi się jako kosmetyk do pielęgnacji twarzy, dłoni, włosów i całego ciała.
TWARZ – przygotuj maskę składającą się z oleju rzepakowego, miodu, soku z cytryny i rozgniecionego banana. Wymieszaj wszystkie składniki. Nałóż na twarz i pozostaw na kilkanaście minut. Spłucz. Skóra Twojej twarzy będzie odżywiona, delikatna w dotyku i promiennie rozświetlona.
DŁONIE – wymieszaj olej rzepakowy z olejem rycynowym albo arganowym. Powstałą mieszaninę podgrzej w garnku, tak aby nabrała ciepła. Przelej do miseczki. Przez około 10-15 minut trzymaj w niej paznokcie. Ciepła mieszanina olejków szybciej wniknie w głąb paznokcia. Dzięki temu będą one bardziej odżywione i zregenerowane.
WŁOSY – kilka łyżek oleju rzepakowego wymieszaj z jajkiem oraz miodem. Nałóż na włosy. Przykryj je. Po kilkunastu minutach spłucz całość letnią wodą i umyj lekkim szamponem. Twoje włosy będą miękkie w dotyku oraz lśniące.
CAŁE CIAŁO – do kilku łyżek oleju rzepakowego dodaj soku z cytryny oraz fusy ze świeżo zaparzonej kawy. Całość wymieszaj. Powstałą papkę nanieś na ciało i energicznie masuj. Twoja skóra będzie delikatna w dotyku oraz odpowiednio nawilżona.
Zostawiam Wam niżej przepis na lekką sałatkę i życzę smacznego inspirowania.
“Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.”

- 4 jajka
- 1/2 awokado
- 4 garście rukoli
- owoce granatu
- pestki dyni, słonecznika
- kilka łyżek mleka
- kilka łyżek bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżka serka śmietankowego
- 1 łyżka majonezu
-
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, przekrój na pół. Zamocz w mleku, a następnie w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym – jest najlepszy do smażenia. Pamiętaj, że na oleju smażymy tylko raz!
-
Awokado obierz, pokrój w plasterki.
-
Na talerzu ułóż rukolę, jajka, awokado. Posyp całość pestkami dyni, słonecznikiem i owocami granatu.
-
Połącz tuńczyka z serkiem i majonezem. Dopraw pieprzem.
-
Farsz układaj na wierzchu usmażonych jajek.