Każdy z nas lubi chyba usiąść wygodnie ze szklanką ciepłej herbaty lub kubkiem bądź filiżanką kawy i delektować się wolną chwilą w zabieganym dniu. Do harbaty i kawy czasem mamy ochotę na coś słodkiego. Niekoniecznie musimy sięgać po czekoladę, czy batona, które przeważnie zawierają mnóstwo cukrów. Dzisiaj mam dla Was propozycję nie do odrzucenia. Pyszne, zdrowe i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu orzechowe, kruche ciasteczka.Potrzebujemy tylko kilka podstawowych składników: jajko, mąkę oraz masło orzechowe. Dodatkowo będą nam potrzebne przyprawy.

Ta zdrowa alternatywa ogólnie dostępnych ciastek pełnych cukrów przekonała już niejedną osobę obserwującą mój profil na Instagramie. Ciastka do dziś cieszą się ogromnym zainteresowaniem, a ogromna ilość pozytywnych komentarzy przekonała mnie do tego, by to właśnie przepis na kruche ciasteczka pojawił się w pierwszej kolejności na moim blogu.

Ciastka są niebywale proste w przygotowaniu. Należy jedynie dobrze wymieszać wszystkie składniki. Zamiast mąki ryżowej można użyć każdej innej, z wyjątkiem kokosowej, która potrafi płatać figle. Wedle upodobania proponuję poeksperymentować z przyprawami. U mnie obowiązkowo pojawia się cynamon oraz odrobina ksylitolu. Ciastka też są pyszne w wersji z przyprawą korzenną lub do piernika.

KRUCHE ORZECHOWE CIASTECZKA
Czas przygotowania
5 mins
Czas gotowania
15 mins
Czas całkowity
20 mins
 

Szybkie. Zdrowe. Pyszne. Kruche ciasteczka. Tylko 5 minut pracy plus 15 minut w piekarniku.

Z przepisu wychodzi 8-10 sztuk.

Składniki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki wymieszać.

  2. Ugnieść ciasto.

  3. Uformować ciastka.
  4. Ułożyć ciastka na papierze do pieczenia.
    Opcjonalnie nałożyć kropelki czekoladowe.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, w temperaturze 180 stopni.

Notatki

Ciastka można udekorować kropelkami czekoladowymi lub przełożyć kremem czekoladowym.

Author

8 komentarzy

  1. Czy można zamienić mąkę ryżową , mąką jaglaną? 🙂

    • Tetiisheri Reply

      Tak. Pamiętam, że ktoś próbował tej opcji i też świetnie się sprawdziła.

  2. czy można wymienić mąkę ryżową na jakąś inną? kukurydzianą czy z amarantusa bo ryżowej nie mogę dostać?

  3. Karolina Kowal Reply

    a co z masłem orzechowym, czy moge jakoś zastąpić kiedy nie mam? 🙁

    • Tetiisheri Reply

      Nie. To jest przepis na orzechowe ciasteczka. Bez masła orzechowego ciasteczka nie będą orzechowymi ciasteczkami 🙂

  4. Aleksandra Żochowska Reply

    Przeczytałam dziś wszystkie Twoje przepisy. Brzmią i wyglądają bardzo smakowicie i zdrowo. Czy w Twoich przepisach mąki mogę zastępować mąką pszenną razową? Pozdrawiam!

    • Tetiisheri Reply

      Jej. Szalenie miło. W niektórych przepisach można zastąpić mąkę pszenną. Pozdrawiam serdecznie.

Write A Comment

Recipe Rating