
Nocna owsianka skradła moje serce kilka miesięcy temu. Dzięki błyskawicznemu przygotowaniu, wyjątkowemu smakowi i różnorodności w smakach wciąż utrzyuje się w wysoko na liście moich ulubionych kombinacji śniadaniowych. Na blogu w kategorii OPOWIEŚCI O OWSIANKACH znajdziecie dwie wersje nocnej owsianki:
Do tej dwójki dołączyła dziś kolejna wariacja. Chałwowa nocna owsianka.
Baza na owsiankę jest zawsze ta sama. Płatki owsiane, mleko np. roślinne (ja bardzo lubię kokosowe lub migdałowe) i nasiona chia. Jogurt naturalny możecie w przepisie wykorzystać lub nie. W zależności od tego, jaką konsystencję owsianki chcecie uzyskać dodajcie odpowiednią ilość mleka i jogurtu. Gramatura, którą podaję w przepisie to moja propozycja.

Sycąca, zdrowa opcja na śniadanie.
- 50 g płatków owsianych
- 100 ml mleka kokosowego/migdałowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka nasion chia
- 1-2 łyżka tahini
- 1 łyżka syropu klonowego
- 4 pokrojone daktyle
-
W słoiku wymieszaj płatki owsiane, mleko, jogurt i chia. Możesz dodać 1 łyżkę syropu klonowego (jeśli chcesz dosłodzić owsiankę).
-
Dodaj tahini. Tahini nie trzeba mieszać bardzo dokładnie, niewymieszane pozostawi ślady w słoiku w postaci zawijasów.
-
Zakręć pokrywkę słoika i wstaw na noc do lodówki.
-
Następnego dnia wyjmij owsiankę z lodówki i dodaj na wierzch pokrojone daktyle oraz (opcjonalnie) czekoladową granolę.
Jak klikam w owsianke z masłem orzechowy to wyskakuje mi chałwowa 🙁
Sprawdziłam to przed chwilą. U mnie ładuje się prawidłowo, z masłem orzechowym.
Na owsianki mam osobną kategorię. Zajrzyj w Fit Kuchnię, Opowieści o owsiankach. Są tam trzy wpisy na temat nocnych owsianek.