PRZELICZNIK KUCHENNY

Zastanawiasz się, ile danego produktu użyć w przepisie? Poniżej znajdziesz krótką ściągę w postaci przelicznika kuchennego, dzięki któremu znajdziesz podstawowe informacje na temat miar i wag stosowanych w kuchni.

  • 1 szklanka ma pojemność 250 ml, czyli 250 g
  • 1 łyżka ma zawsze pojemność 15 ml, czyli 15 g
  • 1 łyżeczka ma pojemność 5 ml, czyli 5g
  • 1 kostka masła ma zawsze 250 g

 

  • 1 łyżka = 15 ml = 3 łyżeczki
  • 16 łyżek = 1 szklanka
  • 4 łyżki = ¼ szklanki

 

MĄKA PSZENNA

  • 1 szklanka = 150 – 160 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

MĄKA ZIEMNIACZANA

  • 1 szklanka = 190 g
  • 1 łyżka = 10 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220 g
  • 1 łyżka = 13 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

MIGDAŁY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 110 g
  • 1 łyżka = 6 g

ORZECHY WŁOSKIE, LASKOWE

  • 1 szklanka = 130 g
  • 1 łyżka = 8 g

KAKAO

  • 1 szklanka = 130 g
  • 1 łyżka = 8 g
  • 1 łyżeczka = 3 g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230 g
  • 1 łyżka = 14 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

WIÓRKI KOKOSOWE

  • 1 szklanka = 110 g
  • 1 łyżka = 7 g

PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 120 g
  • 1 łyżka = 6 g

WODA, MLEKO

  • 1 szklanka = 250 g
  • 1 łyżka = 15 g
  • 1 łyżeczka = 5 g

DYNIA

  • 1 szklanka puree z dyni = 240 – 260 g